Vragen over afvallen
Vragen over afvallen en gewichtsbeheersing
Dr. Fons de Vries
Hypnotherapeut (NBVH)
Registertherapeut BCZ®
Relatietherapeut
- Waarom zijn de meeste diëten onwerkzaam en ongezond?
- Waarom is afvallen toch zo moeilijk?
- Kan hypnotherapie helpen bij eetstoornissen?
- Waarom is indirecte hypnose effectiever dan directe hypnose bij afvallen?
- Wanneer online hypnotherapie bij afvallen?
- Hoe val ik af en blijf ik op een gezond gewicht?
- Wat is het AVAR-kwaliteits-keurmerk?
- Uw vraag staat er niet bij?
Waarom zijn de meeste diëten onwerkzaam en ongezond?
Wonderdiëten werken niet. De meeste mensen vervallen na kortere of langere tijd weer terug in hun oude eetgewoonten. Het jojo-effect treedt op waarbij je weer terugkeert op het oude gewicht en uiteindelijk naar een nog hoger gewicht. Tijdens het lijnen gaat het lichaam namelijk vooral spierweefsel afbreken en slechts in minder mate vetweefsel. Het lichaam gaat naar een lager stofwisselingsniveau en de kilo’s vliegen er na een tijd weer aan. Omdat het lichaam door veelvuldig lijnen zuiniger met energie uit voedsel omgaat, zal lijnen in de meeste gevallen uiteindelijk niet tot gewichtsafname, maar juist tot gewichtstoename leiden. Bovendien treedt er bij snel lijnen vetafzetting in je bloedvaten op, waardoor de kans op hart- en vaatziekten toeneemt.
Waarom is afvallen toch zo moeilijk?
Evolutionair gezien is ons brein gericht op het verzamelen van voedsel dat bijna altijd onvoldoende beschikbaar was. Onze hersenen willen dus energierijk voedsel stapelen in ons lichaam, omdat het brein denkt dat er de komende tijd wellicht onvoldoende eten beschikbaar zal zijn.Pas sinds korte tijd is er voor de meeste mensen in de Westerse wereld voedsel in overvloed aanwezig. Sterker nog: de hele dag worden we gebombardeerd met de meest geraffineerde reclame om energierijk voedsel (met veel vet en suiker, dat ons oerbrein aantrekkelijk vindt en dus goed verkoopt) te consumeren. Voor veel mensen is die verleiding te groot om te kunnen weerstaan. Bovendien verricht de moderne mens meestal geen fysiek zware arbeid meer en leiden we een zittend bestaan, waardoor we te weing vetweesel afbreken.
Kan hypnotherapie helpen bij eetstoornissen?
Hypnotherapie is effectief gebleken in de behandeling van eetstoornissen, die leiden tot over- of ondergewicht. De oplossingen liggen in je jezelf, maar zijn verborgen geraakt in het onbewuste. Hypnotherapie kan de sleutels aanreiken om de oplossingen in het onbewuste bewust te maken, waardoor een blijvend gezond eetpatroon kan worden ontwikkeld.
Waarom is indirecte hypnose effectiever dan directe hypnose bij afvallen?
Wetenschappelijk onderzoek leert dat moderne hypnotherapie het meest doeltreffend is bij afvallen. Indirecte hypnose (moderne hypnotherapie) is op de lange termijn effectiever dan directe hypnose (klassieke hypnotherapie). Indirect wil zeggen dat om weerstanden in het onbewuste van de geest wordt heengegaan, om bij de eetproblemen (ongewenste eetpatronen) en ongebruikte oplossingen (interne hulpbronnen) in de persoon zelf te komen.
Indirecte hypnose (moderne hypnotherapie) is oplossingsgericht met een blijvend effect; directe hypnose (klassieke hypnotherapie met autoritaire directieve suggesties) is symptoomgericht en heeft vaak een kortstondig - niet blijvend - effect.
Wanneer online hypnotherapie bij afvallen?
Online hypnotherapie-therapie bij afvallen is mogelijk vanuit je eigen huis. Een goede internetverbinding en een webcam zijn hierbij noodzakelijk. Meer lezen over online afvallen…
Hoe val ik af en blijf ik op een gezond gewicht?
Een metastudie aan de Universiteit van Connecticut met 18 verschillende onderzoeken als input geeft het antwoord. Wat blijkt? Hypnose gecombineerd met gedragstherapie geeft voor 70% van de clienten substantiele verbetering.
De verbeteringen op lange termijn zijn met name opvallend, bij problematiek van gewichtsbeheersing bleven clienten afvallen nadat de therapie was gestopt.
Wat is het AVAR-kwaliteits-keurmerk?
AVAR (Algemeen Visitatie, Advies en Registratiebureau) is een landelijk werkende organisatie die kwaliteitsvisitaties (externe audit) verricht voor de zorgsector, met als doel inzicht te geven in de dienstverlening van zorgverleners en organisaties.
Praktijk Mental Balance van Dr. Fons de Vries te Amersfoort heeft het nieuwe AVAR-Keurmerk verkregen met de kwalificatie: ‘uitstekende praktijk’.
Uw vraag staat er niet bij?
Als uw vraag er niet bijstaat neem dan gerust contact op. Ik heb niet altijd op iedere vraag direct een antwoord, maar domme of rare vragen ken ik niet. U kunt altijd vertrouwen op een discrete benadering en mijn beroepsgeheim.